MENGENAI MPL MY

Mobile Legends: Bang Bang Professional League MY Musim 8 (MPL MY) adalah liga esports utama untuk Mobile Legends: Bang Bang di Malaysia. Separuh pertama liga dijalankan secara online – merangkumi peringkat kelayakan dan Musim Liga, di mana acara Playoff akan berlangsung secara offline yang melibatkan 8 pasukan terakhir. Baki pasukan tersebut akan bertarung untuk merebut ganjaran dari kumpulan hadiah bernilai USD$ 100,000. Seluruh kejohanan disiarkan secara langsung di laman rasmi Facebook, YouTube dan TikTok MLBB.

MPL MY Musim 8 dikuasai oleh Moonton, Power Up dengan KFC, Disegarkan oleh Rexona Men, dan Dikuasai oleh Digital Telco Rasmi, Yoodo. Selain itu, TikTok, SecretLab, dan Esports Charts juga merupakan rakan strategik e-sukan rasmi liga musim ini.

Liga ini ditubuhkan secara rasmi pada tahun 2017 dan IDNS SG merupakan juara untuk Musim 1. Musim 2 berlangsung dari Ogos hingga Oktober 2018 di mana Saiyan Reborn telah berpeluang menjadi pasukan Malaysia pertama yang memenangi kejohanan. Musim 3 diadakan antara Januari dan April 2019. Kali ini, skuad Malaysia Geek Fam muncul sebagai pemenang. Musim 4 melibatkan EVOS Esports SG yang muncul sebagai pemenang setelah mara ke pusingan akhir. Resurgence berjaya sampai ke puncak dalam Musim 5 setelah menjalankan larian dominan yang sangat mengagumkan sepanjang musim ini. Larian musim sempurna pertama pula dicapai oleh Todak. Mereka menjadi satu-satunya pasukan yang tidak tewas dalam satu siri perlawanan sepanjang keseluruhan Musim 6. Untuk musim 7 pula, RSG MY telah berjaya merampas gelaran juara liga MPL MY dari Todak.